TAPSE za procjenu desnog ventrikula

Inspiraciju za ovaj članak pronašli smo u zabavnom video spotu koji su izradili specijalizanti hitne medicine s Harvardskog sveučilišta. Video je snimljen kao prijava za godišnje SonoGames natjecanje u SAD-u za najbolji edukacijski video iz ultrazvuka. Specijalizanti su na svjež i mladenački pristup pun energije demistificirali kompleksnu temu TAPSE ultrazvučnog pregleda funkcije desnog ventrikula.

Predlažemo da prvo pogledate njihov video spot, a nakon toga pročitate naša objašnjenja u daljnjem tekstu i dodatno se educirate o ovoj korisnoj pretrazi, posebice u slučajevima plućne embolije.

Što je TAPSE?

TAPSE je kratica za Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion. Ovaj kompleksni naziv mogao bi biti dovoljan da vas demotivira na daljnje istraživanje. Međutim, TAPSE nije toliko kompliciran koliko se možda čini po nazivu, a u nastavku slijedi jednostavno objašnjenje.

Dakle, TAPSE ultrazvučni pregled fokusiran je na desni ventrikul, koji pumpa krv u plućne arterije. Radi se o sustavu niske rezistencije i visokog kapaciteta. Iz tog razloga, desni ventrikul je puno bolje prilagođen nositi se s povećanim predopterećenjem (engl. preload) od povećanog zaopterećenja (engl. afterload). U slučaju patologije pluća, poput plućne embolije, dolazi do naglog povećanja plućno-vaskularnog otpora i zaopterećenja. Ovaj dodatni stres na desni ventrikul prvo će dovesti do širenja komore, praćenog sistoličkom disfunkcijom i devijacijom septuma. Nastale promjene desnog ventrikula možemo ispitati uz pomoć ultrazvuka.

TAPSE ultrazvučni pregled srca je prognostički alat za procjenu globalne funkcije desnog ventrikula i njegove ejekcijske frakcije. U apikalnom pogledu srca s 4 komore, ovaj pregled nudi informacije o uzdužnoj kontrakciji desnog ventrikula. TAPSE pretraga daje kvantitavni rezultat, mjerenjem vertikalnog kretanja trikuspidalnog prstena između kraja dijastole i kraja sistole u M-prikazu slike.

Čemu služi TAPSE?

TAPSE, tj. kvantitativni rezultat ove ultrazvučne pretrage, služi nam kao dodatni alat za dijagnozu plućne embolije te za procjenu rizika bolesnika s plućnom embolijom.

Numerički rezultat TAPSE pregleda smanjen je u bolesnika s akutnom plućnom embolijom te predviđa povećani kratkotrajni mortalitet i povećanu duljinu boravka u jedinici intenzivne njege. Pretraga ima ulogu i u praćenju bolesnika, jer je TAPSE vrijednost koja se nije oporavila nakon 3 mjeseca povezana sa smanjenim dugoročnim preživljavanjem.

Koje su prednosti TAPSE pretrage?

 • TAPSE nije kvalitativna procjena, već daje kvantitativnu vrijednost koja odgovara sistoličkoj funkciji desnog ventrikula. To omogućuje jednostavnije razlučivanje normalnog od patološkog nalaza.
 • Liječnici različitih specijalnosti mogu naučiti izvoditi ovu pretragu i reproducirati rezultate s visokom pouzdanošću između operatera.
 • TAPSE je manje ovisan o optimalnoj kvaliteti slike.

Limitacije TAPSE pretrage

 • TAPSE mjeri uzdužni pomak trikuspidalnog prstena u jednoj dimenziji. Ne uključuje doprinos ejekcijskoj frakciji od strane slobodnog zida desnog ventrikula i septuma. Iz ovog razloga TAPSE može biti manje precizan u bolesnika s regionalnim razlikama u funkciji desnog ventrikula.
 • Na numerički rezultat pretrage može utjecati kut pokazivača M-prikaza iznad trikuspidalnog prstena.
 • Precizna granična vrijednost TAPSE rezultata još nije dovoljno jasno utvrđena.
 • Niža TAPSE vrijednost nije specifična za plućnu emboliju. Ona također može biti posljedica plućne hipertenzije i zatajenja srca.

Kako izračunati TAPSE numeričku vrijednost?

 1. Prikažite 4 komore srca apikalnim pogledom
apikalnom pogledu srca s 4 komore
Apikalni pogled. A. Orijentacija indikatora na sondi; B. Smjer ultrazvuka; C. Identifikacija komora srca na apikalnom pogledu; D. Ehokardiografski izgled apikalnog pogleda (uz dopuštenje Mayo Foundation for Medical Education and Research; sva prava pridržana)

2. Postavite pokazivač M-prikaza na lateralni aspekt trikuspidalnog prstena

U M-prikazu dobit ćete zapis koji izgleda poput vala. Baza predstavlja dijastolu, a vrh vala sistolu. Izmjerite duljinu najvećeg uzdužnog pomicanja, baza/vrh. Izračunajte prosjek tijekom tri uzastopna srčana ciklusa. Dobiveni broj u milimetrima je TAPSE rezultat. Vrijednosti ispod 16 mm smatraju se abnormalnim.

Pogledajte kako TAPSE izgleda na ekranu ultrazvučnog uređaja u slijedećem video zapisu.

Nadamo se da vam je članak bio zanimljiv i da vas je motivirao da naučite više o ultrazvuku. Javite nam se s vašim komentarima ako koristite ili ste nakon čitanja probali izvesti TAPSE pregled. Vaši komentari, ali i kritike, uvijek su dobrodošli u svrhu unaprijeđenja sadržaja.

Literatura

 1. US Probe: TAPSE. emDocs
 2. Focused cardiac and lung ultrasonography: Implications and applicability in the perioperative period March 2016. Romanian Journal of Anaesthesia and Intensive Care 23(1):41-54 DOI: 10.21454/rjaic.7518.231.lus
 3. Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion (TAPSE) in a Patient with Pulmonary Emboli. Nicole Zawada, BS, Ethan Kunstadt, MD and Maili Alvarado, MD.

Scroll to Top